ATT KNYTA EN SLIPSKNUT.

Den amerikanske ingenjören Seith Goldstein har konstruerat en maskin som med 350 olika rörelser knyter en four-in-hand på nio minuter. Människan gör det alltså fortfarande betydligt snabbare så varför inte lära er en ny slipsknut?  Här nedanför finns det manualer för 4 olika sorters slipsknutar. Vi förutsätter att du är högerhänt i följande anvisningar. Bilderna är spegelbilder och är vad du kommer att se om du står framför en spegel.

 

Slipslängd

För stilmedvetna betraktare är det uppenbart om någon har knutit sin slips så att den har blivit för kort eller för lång. Slipsen ska knytas så att den slutar vid eller precis ovanför bältesspännet. Blir längden på slipsen fel så får man helt enkelt lösa upp knuten och börja om på nytt. Pröva dig fram tills du får slipsen att sträcka sig ner till bältesspännet när du står upprätt, varken kortare eller längre. 

 

Four-in-hand

Four-in-handknuten är en  asymmetrisk knut som anses vara lättast att lära sig bland de fyra mest använda knutarna.

 

Windsor

Windsorknuten är en symmetrisk och stor slipsknut som passar till bredkragade skjortor.

Den är dock inte lämplig för slipsar som är gjorda av tjocka material, då det kommer att resultera i en  slipsknut som är för stor.

 

Half-Windsor

Half-Windsor är en symmetrisk slipsknut som är något mindre än Windsorknuten. Den är lämplig för de flesta kragar och tillfällen.

 

Shelby

Shelbyknuten är en symmetrisk slipsknut med en genomsnittlig storlek. Den är snygg och passar de flesta skjortor och tillfällen. Nackdelen är att baksidan av den smala änden av slipsen är vänd utåt, vilket inte ser bra ut om den inte är väl dold bakom den breda änden.

 

Så här sköter man en slips på bästa sättet.

En slips slits mest när den knyts och knyts upp. Det lönar sig att vara försiktig framförallt vid öppnandet för att din slips ska hålla så länge som möjligt. 
När slipsen inte används skall den vara uppknuten annars blir den skrynklig. Det tar bara ett ögonblick att knyta en ny knut, så det finns ingen ursäkt för att lämna slipsen knuten.

 

Om slipsen har blivit skrynklig skall den inte strykas. Strykjärn och slips är en farlig combo. Det enklaste sättet att räta ut rynkorna på din slips är att hänga den på duschstången när du tar ett bad. Gravitationen och fukten kommer över en natt att ta bort de flesta rynkorna ur din slips.

 

Det lönar sig också att ha flera slipsar, dels kan man variera sig, men det ger också dina slipsar en paus så att de kan återhämta sig och räta ut sig.

 

Om du får en fläck på en av dina slipsar ska du inte tvätta hela slipsen för då kommer den troligtvis förlora sin lyster. Testa istället med fläckborttagningsmedel på baksidan av slipsen. Om det inte blir några missfärgningar så kan du försöka att applicera medlet och bearbeta fläcken/fläckarna på framsidan av slipsen.

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassanFortsätt handla
Produkter
Övrigt
SvenskaEnglishNorskDansk

Moms visas: